Generatie Einstein

Wat is een generatie?

Om duidelijkheid te geven waarom je als organisatie rekening moet houden met de Generatie Einstein is het belangrijk om kort stil te staan bij wat een generatie is en hoe die zich vormt. Een generatie is een categorie mensen die tot eenzelfde leeftijdsgroep behoort en die te kampen heeft (gehad) met dezelfde problemen in de levensloop.

Wat hierin van wezenlijk belang is, is dat generatiegenoten in hun identiteitsvormende periode (15e tot 25e levensjaar) geconfronteerd worden met dezelfde tijdsgeest, historische gebeurtenissen, politieke en economische gesteldheid, wereldbeeld, normen en waarden, belangrijke personen, cultuur, muziek, tv-programma’s en mode. Deze ervaringen worden blijvend meegenomen en kleuren het volwassen bestaan. Dit laat individuele verschillen onverlet. Iedereen heeft een eigen mening, wensen en voorkeuren, maar zijn allemaal binnen een bepaalde generatie ontwikkeld, tegen de achtergrond van eenzelfde tijdsgeest.

Er zijn verschillende indelingen te maken. Het gaat niet om absolute scheidingen. Je kunt niet het ene jaar in de ene generatie vallen en als je geboren bent in het andere jaar in de andere. Zodoende kennen we schemerzones tussen de verschillende generaties, waarbij mensen kenmerken vertonen van twee opvolgende generaties.

Generaties kun je op basis van drie verschillende aspecten onderverdelen, te weten op basis van biologische gegevens, sociologische gegevens en de geboortecohort. Zo kennen we verschillen in de (naoorlogse) verdeling van generaties in de Amerikaanse en Nederlandse literatuur. Dr. Aart C. Bontekoning geeft aan dat de Nederlandse verdeling afwijkt door (het einde van) WOII en de politieke en sociaal-economische ontwikkelingen in de jaren ’70. Mede hierdoor worden er verschillende termen gebruikt voor de huidige generatie die heden ten dage de arbeidsmarkt betreedt, zoals Generatie Einstein, Screenagers, Generatie 2.0, Generatie Y of Homo Zappiens.

Nederland:
De Protestgeneratie (Babyboomers)  geboren tussen 1940 en 1955
De Verloren Generatie (Generatie X) geboren tussen 1955 en 1970
De Pragmatische Generatie geboren tussen 1970 en 1985
De Generatie Einstein geboren na 1985

Amerika:
Baby Boom Generation geboren tussen 1946 en 1964
Generation X geboren tussen 1964 en 1984
Generation Y geboren tussen 1984 en 2004

Meer informatie over de verschillende generaties en hun posities tot de Generatie Einstein vind je op de pagina
Generatie Einstein & andere generaties 

Het ontstaan van een generatie is een continu proces. Het gaat om golfbewegingen van actie en reactie, van bepalende factoren op het leven van de jeugd in een bepaalde tijd. Naast beïnvloeding door de tijdsgeest, beïnvloeden generaties ook elkaar. De generatiekenmerken en de opvoedmethodieken van de grootouders en ouders beïnvloeden de generatiekenmerken van het (klein)kind.

Hoe ziet de tijdgeest eruit van de Generatie Einstein?

De Generatie Einstein is opgegroeid in een optimistische periode. De koude oorlog was voorbij en de strijd tegen het terrorisme nog niet begonnen. De economie bloeide en de voorspellingen waren goed. Technologische ontwikkelingen, waaronder Internet namen een enorme vlucht en leken een nieuwe, vrije wereld te beloven waarin groei niet meer zou stoppen. Bij de Generatie Einstein is er geen sprake van één heersend wereldbeeld, maar het wereldbeeld wordt door de Generatie Einstein gevormd door zich in meerdere werelden te begeven (Real life, Second Life, Sociale Media).

Jongeren worden op verschillende manieren met de wereld (verschillende werelden) geconfronteerd. Generatie Einstein is zodoende ook meer gefragmenteerd dan de generaties voor hen. Generaties van nu vormen zich niet meer op basis van een heersend wereldbeeld. Maar op basis van individuele wereldbeelden, die ze vervolgens razend snel met elkaar delen via Internet. En dat maakt hen weer één generatie. Een generatie die zich niet typeert door eenheid, maar door diversiteit. Een generatie die daarom ook niet (als collectief) benoemd wenst te worden.

Wie vormen de Generatie Einstein?

Zoals reeds genoemd, zijn er verschillende indelingen in generaties te maken. Als wij spreken over de Generatie Einstein, dan bedoelen we daarmee de generatie die geboren is na 1985, het is met andere woorden de generatie die nu de arbeidsmarkt op gaat komen. 

De term Generatie Einstein is ontstaan omdat het opgroeien in de informatiemaatschappij een manier van informatieverwerking teweeg heeft gebracht die overeenkomst vertoont met het creatief en multidisciplinair denken van Albert Einstein.

Einsteiners zijn geboren en opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Ze hebben nooit echte zorgen gehad over geld of werk. Veel materiële zaken in hun leven worden dan ook als niet meer dan normaal gezien. Toch vinden ze een goede balans in werk en privé en de kans op zelfontwikkeling belangrijker dan de hoogte van het salaris. Ze hebben bij hun ouders gezien wat het betekent als werken op de eerste plaats staat.

De grens tussen werk en privé is bij de Generatie Einstein minder goed te trekken. Ze zijn zeer flexibel in de indeling van hun werktijden, deze zijn niet altijd goed te bepalen. Ze zijn opgegroeid in een beeldcultuur, met Internet en snelle communicatiemiddelen. Deze generatie wordt dan ook gekenmerkt als multi-taskers en netwerkers.

“Toen de Tsunami-ramp zich had voltrokken, zocht ik op Internet naar zoveel mogelijk informatie over Tsunami’s”: Beveiliger G4S, 21 jaar.

Ze hebben goed inzicht in de complexiteit van de wereld en zijn in staat om een filter toe te passen op informatieovervloed. Het onderwijs van deze generatie is gericht op creativiteit, samenwerken, persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn. De Einsteiners zijn daardoor over het algemeen creatief, extreem zelfbewust en sterk gericht op zelfontplooiing.

Meepraten en serieus genomen worden staan hoog in het vaandel. Omdat Einsteiners zo zelfbewust zijn, zijn ze ook wars van hiërarchie en houden ze van vrijheid en verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd hebben ze ook behoefte aan bescherming. Ze zijn niet echt gevoelig voor functies of senioriteit. De perceptie bij oudere generaties is dat de generatie Einstein brutaal is.

Dus?

“Leuke uiteenzetting”, hoor ik je denken, “maar hoe bewegen Einsteiners zich in organisaties en wat vragen ze van de organisatie waarin ze (willen) werken.”

Je vindt verdieping door op één van onderstaande onderwerpen te klikken.

Generatie Einstein & andere generaties 

Generatie Einstein: Organisatie-inrichting

Generatie Einstein: Leiders

Bronnen:

  • Presentatie Generatieleren van de werkgroep in het kader van HRM Kennisnetwerk, 2008
  • Generatie Einstein, slimmer, sneller en socialer van Jeroen Boschma & Inez Groen
  • Intermediair, de ambities van Generatie Y
  • Wikipedia: “Generatie Einstein”
  • Twynstra en Gudde, Jong Talent Management, sleutel X voor Generatie Y, Fritz Korten en Thomas Verhiel, 08-01-09
  • Twynstra en Gudde, het spel der generaties(06-05-2009): samenvatting van hoofdstuk 3 van het boek “JongLeren met Talent, de match tussen organisatie X en generatie Y van Jolink, Korten en Verhiel, Scripton 2009
  • Samenvatting van Scriptie “Generatie Einstein” voor Hotel Mercure Deventer.
  • De arbeidsmarkt is nog niet klaar voor de next generation, Sandra Lubbers: bron: Masterclass ‘netwerkend werken en horizontaal leidinggeven aan de creatieve kennisgeneratie, georganiseerd door Hermine Hijmans, Haren 16 april 2009
  • Artikel van Rob Oud van 14 december 2007 over de omgang met de generatie Einstein
  • De nieuwe werkende organisatie, Eindrapportage Innovatieproject Strukton Jong Management Programme VI, Charlotte Holla en Eveline de Kort van Strukton Railinfra.
  • Bijeenkomst op 11 februari 2010 “Generatieleren van Generatie Y” en Symposium “Generatieleren” op 16 juni 2010 georganiseerds door NVP Young Professionals onder begeleiding van Aart Bontekoning
  • Proefschrift “Generaties in organisaties van Aart Bontekoning

2 Reacties to “Generatie Einstein”

  1. julian1986 maart 2, 2012 bij 12:56 pm #

    Motorized vehicle guy raglan, surefire the puissant benzine in connection with happy encourage part, and the racial penetrability relating to smash signals, i is deeply slippery that the 19th vertebral column monotone as respects the jvm is faster. http://adojita.com

  2. Anoniem augustus 14, 2018 bij 2:44 pm #

    Staat niet op dat einstein’s generatie zijn verwent want ze moeten niet werken om geld te verdienen, maar om te leren omgaan met andere mensen. Ouders zorgen voor vakanties, opleiding, eten, woning, etc. Ze willen alleen maar leuke baantjes achter de kassa of horeca well op een leuke plekje. Niets van schoonmaken bijvoorbeeld.

Plaats een reactie